maanantai 22. joulukuuta 2014

Kolme yötä jouluun on - Pateen ja puolukkajäädykkeen valmistus

Edelleen on kiva kun mitään stressiä ei ole pukannut vaan tuntuu, että aikaa jouluvalmisteluihin on vaikka millä mitalla. En halua luoda stressiä kenellekään muulle, mutta suosittelen kyllä suunnittelemaan tarkkaan, että mitkä keitokset voi tehdä jo ajoissa esim. pakkaseen. Saaristolaisleivät teimme siis jo eilen, koska nekin ovat parhaimmillaan 3-7:n jääkaappisäilytyspäivän jälkeen.

Hyörimme keittiössä erilaiset munavaahdot ja broilerin maksat sulassa sovussa. Joa oli pääkokki pateessa samalla kun minä tein Joulupäivän vierailulle lupaamamme jälkiruuan kimpussa. Välillä kun tarvittiin apukäsiä niin vaihtelimme rooleja sen mukaan. Esittelemme siis tässä postauksessa kaksi täysin eri juttua koska teimme nämä molemmat tänään. Ja saamme tehdä näistä vielä toisen jutun siinä vaiheessa kun ne ovat lopullisesti valmiit eli tarjolla.


Joskus kauan aikaa sitten innostuin kokeilemaan pateen valmistamista ja sen jälkeen olen lähes joka joulu pateen valmistanut. Homma on itseasiassa hyvinkin helppoa joskin vie hieman aikaa. Nykyinen elintarvikelainsäädäntö aiheuttaa lihatiskillä hieman murheita koska esim. broilerinmaksaa kaupat eivät enää saa jauhaa ollenkaan. Tilaa siis tarvitsemasi jauhetut raaka-aineet hyvissä ajoin ja jos käytyt broilerinmaksaa, kuten minä, niin sen jauhat kätevästi itse tehosekoittimessa (poista sitä ennen maksasta kalvot).

Tässä pateessa on tasasuhteessa broilerinmaksaa, siansilavaa ja naudanjauhelihaa (17%).

Lisäksi kermaa, konjakkia, sipulia, valkosipulia, yrttejä, fondia, suolaa ja pippuria. 



Vuoat Sanna vuorasi pekonilla 







Pateen sisään laitan tällä kertaa herkkutatteja, cashew-pähkinää ja rucolaa. 




Pateet kypsytän miedolla lämmöllä (120-160) vesihauteessa kunnes lämpötila pateessa ylittää 68 astetta.



Minä hyörin siis tällä välin erilaisten vaahtojen kimpussa tehden Joulupäivän dinnerille puolukkajäädykettä. Reseptejä tällaisiin on kasoittain ja mä yhdistelin niistä itselleni mieluisan miksin jossa kaikki tehtiin pisimmän kaavan mukaan. Ensin tein erikseen kermavaahdon johon lisäsin rahkaa, sokeria ja vanilijasokeria.



Sitten valkuaisvaahtoa:



Kiehautin puolukat ennen soseuttamista:



Vielä keltuaiset vaahdoksi ja sitten kaikki vaahdot ovat valmiit yhdistettäväksi:



Tämä seos oli niin houkuttelevan näköistä, että päätin jättää sen vähän marmorikuvioiseksi eli en sekoittanutkaan mitenkään ihan tasaiseksi vaaleanpunaiseksi vaahdoksi.



Sitten seos yksittäisiin silikonivuokiin. Ideana on tehdä tähän joulupäivänä sekä kinuskikastike että hieman kirpeämpi puolukkakastike. Sitten ajattelin koristella annokset sekä lumitähtikiteillä että mini-fudgepaloilla, joista jo kerran täällä kirjoitinkin. Ne ihanaiset löydät Tallinnan Mark & Spencerillä. Mutta kuvia sitten myöhemmin, jos joulujuhlan tuoksinassa muistan ottaa =)




-Sanna ja Joa-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti