maanantai 6. huhtikuuta 2015

Pääsiäisateria


Olimme iltapäivällä pienellä happihyppelyllä Haltialan tilalla ihastelemassa vieraidemme kanssa noin sataa siellä syntynyttä karitsaa. Olipa siellä ihania otuksia ja myös paljon ihmisiä viettämässä pääsiäistä ulkoilun merkeissä.

Palattuamme aloittelimme illan dinneriä keittiön tervehdys -tyyliin pienellä kurpitsakeitolla. Keiton pinnalla oli ripaus Sumakkia.



Juomana kahden ensimmäisen palan kanssa nautimme Grant Burgen kotimaassaan (Australiassa) hyvin arvostettua Pinot Noir Chardonnay Brut kuohuviiniä.



Jatkoimme ateriaa kylmäsavupororullilla, jotka olimme täyttäneet hieman keitetyillä juuriselleri- ja perunakuutioilla sekä Granny Smith omenalla. Lautasella makeutta tuomassa oli pihlajanmarjahyytelöä sekä muutama puolukka.




Pettymykseksemme emme saaneet vielä mistään valkoista parsaa, joka oli ollut suunnitelmissa. Parsaa ei pääsiäisateriasta kuitenkaan voinut ohittaa, joten paistoimme vihreät parsat pannulla ja päälle laitoimme voisulaa sekä parmesia. Juu-u siksi, koska minä pilasin kaksi Hollandaise yritelmää ja sitten meni hermot. Treeni jatkuu tänään….



Parsan kanssa iloitsimme täsmä valinnasta, Bergdolt Reif & Nett:in Pfalz:issa tuottamaa Muskateller Feinherb:iä. Naisellinen, kukkea ja raikkaan tyylikäs valkoviini hiveli makunystyröitä yhdessä parsojen kanssa.



Pääruokana oli lampaan paistia, vuohenjuustoperunaa, uunissa haudutettua valkosipulia, minttuhyytelöä sekä kahvikastiketta. Tällä kertaa kävi valitettavasti niin että valkosipuli jäi raa-aksi ja lammas oli poikkeuksellisen sitkeää.
Maut olivat kyllä kohdallaan.



Viinit olivat kellarin kätköistä löytyneitä Bordeaux-viinejä vuodelta 1999. Ch La Louviere oli kehittynyt todella hienosti ollen runsaan hedelmäinen ja tyylikäs sanoisin aikalailla "a point". Ch Pontet-Canet on roteva tyypillinen Paulliac viini jolla  olisi vielä toinen mokoma edessä vaikkakin varsin nautittavaa jo nyt. 


Pääruoan maut olivat sen verran tuhteja, että sen jälkeen oli kiva nauttia suunneutralisoijana sorbet. Olin tehnyt sen Hugon jätskikoneessa puristamalla parin verigreipin mehun, vatkaamalla valkuaisen vaahdoksi sekä lisäämällä siihen lähes desin giniä.



Ensimmäisenä jälkkärinä nautimme juustolajitelman, jossa oli Heidi valkohomejuustoa, Gruyereä, Appenzeller Extraa sekä viikunahilloa.



Juustojen kanssa on yleensä tapana tarjota punaviiniä eikä kovin yleisessä tiedossa ole että itse asiassa valkoviinit ovat usein paljon parempia juustoviinejä. Punaviinin kanssa maut saattavat helposti ns. leikata. Seguin-Manuel:in huikea Puligny-Montrachet 2010 maistui aivan loisteliaalta näiden juustojen kanssa.



Pasha oli perinteitä kunnioittaen pullasiivun päällä, joka oli kostutettu vanilja-maito-Calvados -seoksella.



Kepeän raikas (ja vähäalkoholinen) La Caliera Moscato oli oikein sopiva päätösviini pashan kera.




Tähän loppuun vielä muutamia otoksia valmistusvaiheista pashan tekoa lukuunottamatta, koska siitä kerrottiin edellisessä postauksessa.

Pink Grapefruit sorbetin ainekset


Kurpitsakeitto pöydässä


Kylmäsavupororulla valmiina käärittäväksi



Parsat pannulla ja Hollandaise toiveikkaasti valmistumassa


Paisti täytettiin valkosipulinkynsillä, rosmariinilla ja pinjansiemenillä


Joa paistoi pinnan pannulla ja laittoi sitten muhimaan uuniin valurautapadassa.


Tein lisukkeeksi puolitetut valkosipulit, joiden pinnalle laitoin kunnolla hunajaa.


-Sanna ja Joa-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti