sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Harissa on tulista! -Broilerpyöryköitä Tunisialaisittain

Tänään oli ihana vapaa lauantaipäivä kerrankin vaan kotona. Siivoilua, lenkkeilyä, yhdessä lounasgrillailua takapihalla sekä kunnolla aikaa dinnerin valmistamiseen. Tässä ensin kuvat illallisen annoksista ja vasta sen jälkeen työvaiheista ja juomavalinnoista.

Alkuun oli kylmäsavuporomoussea paahdetuilla saaristolaisleipähaloilla koristeltuna pihlajanmarjahyytelöllä ja puolukoilla. 



Pääruokana oli Pohjois-Afrikkalaiseen tyyliin maustettuja broilerpyöryköitä, lohkoperunoita, Tzatsikia sekä Ezme-salaattia.



Jälkiruoka oli kokonaan poikiemme tekemä ja suunnittelema suklaa-fondant vaniljajäätelöllä ja mansikalla.



Sitten työvaiheisiin: Alkupalan moussesta toivoin hyvin kiinteää ja kokeilin valuttaa Creme Fraichea samoin kun rahkaa valutetaan ennen pashan tekoa.



Kokeilin pihlajanmarjahyytelön esillelaittoa pursottimella. Tämä hyytelöhän on loppuja syksyllä tekemästämme satsista, jota onkin täällä jo moneen ruokaan yhdistelty.



Joachim paistoi jo aiemmin pakkaseen tekemästäni saaristolaisleivästä leikatut "halot" aika tummiksi. Ne olivat juuri tarpeeksi suuret, jotta ne jäivät keskeltä pehmeiksi, pinnan ollessa rapsakka.



Valutetun ranskankerman joukkoon laitoin Polarican kylmäsavupororouhetta, mausteita ja ihan pieneksi hakattua punasipulia. Koristeeksi muutama ohut punasipulin siivu sekä muutama puolukka.



Illan dinnerin inspiraatio lähti näistä broilerpyöryköistä, katsottuamme Välimeri lautasella-ohjelman, jossa israelilaissyntyinen kokki Yotam Ottolenghi vierailee Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan maissa valmistamassa paikallisia herkkuja. 
Ohjelmassa oli lukuisia ihania ruokia mutta suurin osa niistä olivat täällä toteuttamiskelvottomia koska perustuivat paikalliseen hedelmien ja vihannesten laatuun ja kirjoon joista täällä voi vain uneksia. Tämä broilerpyörykkäannos, Tunisia jaksossa, vaikutti kuitenkin toteuttamiskelpoiselta ja suussasulavalta. 

Tein massan fiilispohjalta ja ulkomuistista. Broilerin jauhelihan joukkoon lisäsin rutkasti aitoa tunisialaista harissaa (eli aivan liikaa), paprikaa, minttua, lehtipersiljaa, juustokuminaa, kanelia, paprikamaustetta ja suolaa. Mukana oli myös yhden sitruunan mehu ja pari kananmunaa.








Pöyrykät pyöräytettiin pannulla ja laitettiin sitten uuniin 200 asteeseen noin vartiksi.



Ajattelin että tällaisen annoksen kanssa sopisi raikas valkoviini ja siinä olisi voinut myös olla hieman jäännössokeria tasapainottamaan ruoan mausteisuutta ja tulisuutta. Mukaan Alkosta valikoitui kuitenkin kuiva Itävaltalainen, kohtuuhintainen rieslingin ja grunerin blendi, Leth Duett. Mukavan rapsakka ja hedelmäinen valkoviini osoittautui varsin mukavaksi viiniksi ja hyvän hinta-laatusuhteen omaavaksi.

Viini olisi sopinut ruoan kanssa oikein hyvinkin ellei innostunut kokki olisi laittanut pyöryköihin aivan liikaa Harissaa. Olivat sen verran tulisia että viini kuin viini olisi jäänyt jalkoihin.




Uber tulisten Tunisialaisten broilerpyöryköiden (olivat kyllä tosi herkullisia tulisuudesta huolimatta) lisukkeiksi teimme Ezme salaatin, Tzatzikia ja uunilohkoperunoita. Muksut saivat ilon irti illallisesta tekemällä siitä varsinaisen miehuuskokeen ja äkkiä olikin pyörykät hävinneet lautasilta.



Suklaafondantia olemme jo ennenkin tehneet, mutta koska pojat niin kovin tahtoivat sitä valmistaa, niin siihen oli helppo suostua uudestaan (ja onhan se niin hyvää).

Vuokien pohjalle on hyvä laittaa leivinpaperisuikaleet helpottamaan leivonnaisten siirtoa lautasille, jotta herkun voi jättää tarpeeksi löysäksi.



Taikinan maku täytyy tietysti myös tarkistaa…. =)



Fondantit ovat sopivia sisältä kun ne uunistaoton jälkeen lässähtävät tällä tavalla, joka taas normaalille kakulle olisi pilalle menneen merkki.



Yksi pojista valmisti sillä välin vaniljajäätelön.



Suklaajälkiruoille sopii usein portviini tai muu punainen jälkiruokaviini. Niepoortin Ruby Dum maistui kyllä vallan herkulliselta poikien tekemän jälkkärin seurana.


-Sanna ja Joa-


2 kommenttia:

  1. Mistä muuten saitte tuota noin autenttista tunisialaista Harissaa? Ihanan näköisiä ruokia!

    Leenu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos postiivisesta kommentista. Tuo Harissa purnukka löytyi K-Supermarket Ruoholahdesta.
      -Joachim

      Poista