Jo jokunen aika sitten oli Radio Aallon aamussa huvittava keskustelu mehujen käytöstä, Anna Perho kun ei salli perheessään
juotavan mehuja. Ne ovat kuulemma ylimääräistä sokeria eli tyhjää energiaa ja vahingoittaa
hampaita. Kinastelu asiasta meni niin pitkälle, että aamutiimin muut jäsenet
soittivat hänen pojalleen, että minkälaisia "traumoja” hän saa, kun ei
saa juoda mehuja.
Itseeni tämä hieman kolahti, koska minulla on myös omat
kommervenkkini terveellisyyden tavoittelussa, esimerkiksi juuri mehujen suhteen. Tärkeimpänä juttuna olen kuitenkin laajentanut tämän sokerin
vähentämisen jogurtteihin. Tässä olisi Annalle paljon opittavaa, koska nuo
kaupan valmiit jogurtit sisältävät vielä enemmän sokeria ja ne ovat tuotteita joita en omille lapsilleni tarjoa.
Asetuin myös Annan pojan asemaan täysillä ja mietin, että
miltä omasta lapsestani ja varsinkin kumppanini lapsista tuntuu kun teen
innokkaasti kaikille omia laimennoksiani. Silti en suostu näistä tinkimään vaan hehkutan innoissani
näistä huippujalostuksistani sinullekin hyvä lukijamme.
Mehujen dilemma on se, että yleisesti terveellisemmiksi
ajatellut täysmehut ovat tosiaan todellisia energiapommeja. Myös tuon
hammaskiilteen vahingoittamisen allekirjoitan. Silti sallin mielihyvin kaikille
perheessämme aamumehun. Laimennan täysimehuja aina lähes puolet vedellä.
Hyväksi seokseksi olen havainnut myös seuraavan suhteen: 4 dl täysomenamehua, 2
dl mehujuomaa (esim. Marlin Vital) ja 4 dl vettä. En tietenkään mittaa tarkkoja
määriä mutta about noin kannuun kaadettuna tulee juomasta terveellisempi,
raikkaampi ja paremmin janon sammuttava mehu. Ja toki edullisempikin.
Mutta tämä jugurtti-rahka –asia on siis vielä paljon
tärkeämpi. Olen jo kauan käyttänyt luonnonjogurtteja, Fagen kreikkalaista
jogurttia sekä rasvattomia rahkoja. Nopea aamupala kahdelle syntyy yhdestä
rahkapurkista ja yhdestä tavallisesta makeasta jogurtista. Ne vaan sotketaan
yhteen ja sokerimäärä puolittuu maun ollessa silti todella hyvä tai itse asiassa parempi. Itselleni laitan usein rahkan joukkoon vain pilttiä tai hedelmiä. Myös hedelmäsoseet, jotka
ovat täysin lisäaineettomia ja säilöntäaineettomia ja sokerittomia, ovat
mainioita.
Ravintoarvoa voi lisätä pähkinöillä, siemenillä tai leseillä
ja herkutteluaamujen kreikkalaista jogurttia juoksevan hunajan kanssa ei voi
mikään voittaa.
Eri variaatioiden määrä on lukematon ja lisäämällä hedelmiä ja
soseuttamalla aineet monitoimikoneessa avautuukin sitten terveellisten smoothie:ten
maailma. Kokeilepa, niin et halua palata enää normi-jogurttien pariin!
Kerrothan kommenttikenttään omat aamiais- ja välipalavinkkisi sekä terveyshössötyksesi!
-Sanna-
Hei, hyviä ideoita! Olen myös miettinyt noita jukurttien sokerimääriä ja siksi annan lapsien syödä niitä vain noin 3-4 aamuna viikossa. Vois tietty koittaa, että kelpaisko tuo sekoittaminen rahkaan. Aloititko sinä antamaan ihan heti tuolla tavoin puolet-puolet vai oletko vähentänyt sokerijukurtin määrää vähitellen?
VastaaPoistaMysliä laitan itselleni jukurttiin, mutta eipä se oikein maistu lapsille.
Taina
Hehee, kuulin tuon saman keskustelun =)
VastaaPoistaMeillä syödään ihan normia Ingmannin ja Valion jogurttia, kohtuudella tosin. Myös mehua kuluu.
Arvostan todella, että joku äiti jaksaa huolehtia siitä mitä lapsilleen syöttää. Sokeria tulee ylenmäärin lähes kaikista tuotteista, siksi mielestäni on hyvä jättää kaupan mehut hyllyyn, esimerkiksi. Tottakai joskus meilläkin niitä juodaan, mutta itse en näkisi moista vaivaa sekoitella tuotteita, lopputuloksena kuitenkin aina sokeripommi.
VastaaPoistaOlenkin ihmetellyt, että syökö Sanna sinun lapsesi noin paljon herkkuja, esimerkiksi jälkiruokia, kun täällä mainostat? On varmasti aavistuksen pullukka?
Etenkin kun nykypäivänä lapsetkin viihtyvät mieluusti sisällä, liikuntaharrastukset ovat "out", niin entistä enemmän pitäisi mielestäni kiinnittää huomiota lasten syömisiin. Haitalliset vaikutukset, kuten DM sekä verisuonitaudit näkyvät vasta vuosienkin päästä. Anna Perholle plussat.
Miten noista valmissokerilitkuista tulee muka terveellisempiä, jos ne blandaa vedellä..? Ei ne sokerit tai hammaskiilteisiin käyvät hapot siitä mihinkään häviä. Ja jos jano on, niin sitten juodaan vettä.
VastaaPoistaMutta teillähän muutenkin näytetään lapsille "esimerkkiä" noiden juomien suhteen. Joka aterialla viiniä, aamupäivällä viiniä - ja ruokaa laittaessakin pitää olla ns. ruoanlaittoviini josta päästään sitten kivasti niihin varsinaisiin ruokaviineihin jälkiruokaviineineen... Hyvä ruoka ja hyvä viini kuuluvat totta kai yhteen, mutta en haluaisi omille lapsilleni näyttää mallia jossa sitä ruokaa ei saa edes aikaiseksi ilman että se lasi on siinä vieressä.
Miksi muuten teillä syödään aina dinnereitä eikä illallista? Aamiainen ei kuitenkaan ole breakfast tai lounas lunch? Vähän on johdonmukaisuus nyt hukassa... :D
Moi Sanna ja Joa!
VastaaPoistaMä kuulun myös tuohon blandaajien heimoon. Tosin tuoremehua jatkan marjoilla enkä vedellä :)
http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2014/09/mamma-mia-mika-paiva.html
Blenderi on meillä ajoittain kovassa käytössä ja jääkaapissa on aina sekä maustamatonta että makujugurttia, joita koko perhe sekoittaa tottuneesti puolet ja puolet.
Jugurttia on helppo valmistaa itsekin tällä ohjeella: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2013/09/itsetehty-jogurtti.html
Smoothieita meillä on syntynyt jos jonkinlaisia, esim tämä oli huippuhyvää:
http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2014/06/vihersmoothie-goes-pehmis.html
Tykkään lukea tätä teidän blogia ja vinkkejä on kertynyt kokeiltavaksi roppakaupalla. Keep up the good work!
T Suski
Kiitos kivoista kommenteista Suski! Heh, kiva kuulla että laimennukset on muuallakin käytössä.
PoistaMekin tykkäämme lukea Sinun blogiasi. Ja onnittelut vielä palkinnosta!!!
Joo. Hölmöläinen sekottaa sokeria ja sokeria ja kuvittelee että siitä syntyy vähemmän sokeria. Hihii.
VastaaPoista