perjantai 6. helmikuuta 2015

Laimennusvinkkejä Anna Perholle

Jo jokunen aika sitten oli Radio Aallon aamussa huvittava keskustelu mehujen käytöstä, Anna Perho kun ei salli perheessään juotavan mehuja. Ne ovat kuulemma ylimääräistä sokeria eli tyhjää energiaa ja vahingoittaa hampaita. Kinastelu asiasta meni niin pitkälle, että aamutiimin muut jäsenet soittivat hänen pojalleen, että minkälaisia  "traumoja” hän saa, kun ei saa juoda mehuja.

Itseeni tämä hieman kolahti, koska minulla on myös omat kommervenkkini terveellisyyden tavoittelussa, esimerkiksi juuri mehujen suhteen. Tärkeimpänä juttuna olen kuitenkin laajentanut tämän sokerin vähentämisen jogurtteihin. Tässä olisi Annalle paljon opittavaa, koska nuo kaupan valmiit jogurtit sisältävät vielä enemmän sokeria ja ne ovat tuotteita joita en omille lapsilleni tarjoa.

Asetuin myös Annan pojan asemaan täysillä ja mietin, että miltä omasta lapsestani ja varsinkin kumppanini lapsista tuntuu kun teen innokkaasti kaikille omia laimennoksiani. Silti en suostu näistä tinkimään vaan hehkutan innoissani näistä huippujalostuksistani sinullekin hyvä lukijamme.

Mehujen dilemma on se, että yleisesti terveellisemmiksi ajatellut täysmehut ovat tosiaan todellisia energiapommeja. Myös tuon hammaskiilteen vahingoittamisen allekirjoitan. Silti sallin mielihyvin kaikille perheessämme aamumehun. Laimennan täysimehuja aina lähes puolet vedellä. Hyväksi seokseksi olen havainnut myös seuraavan suhteen: 4 dl täysomenamehua, 2 dl mehujuomaa (esim. Marlin Vital) ja 4 dl vettä. En tietenkään mittaa tarkkoja määriä mutta about noin kannuun kaadettuna tulee juomasta terveellisempi, raikkaampi ja paremmin janon sammuttava mehu. Ja toki edullisempikin.

Mutta tämä jugurtti-rahka –asia on siis vielä paljon tärkeämpi. Olen jo kauan käyttänyt luonnonjogurtteja, Fagen kreikkalaista jogurttia sekä rasvattomia rahkoja. Nopea aamupala kahdelle syntyy yhdestä rahkapurkista ja yhdestä tavallisesta makeasta jogurtista. Ne vaan sotketaan yhteen ja sokerimäärä puolittuu maun ollessa silti todella hyvä tai itse asiassa parempi. Itselleni laitan usein rahkan joukkoon vain pilttiä tai hedelmiä. Myös hedelmäsoseet, jotka ovat täysin lisäaineettomia ja säilöntäaineettomia ja sokerittomia, ovat mainioita.





Ravintoarvoa voi lisätä pähkinöillä, siemenillä tai leseillä ja herkutteluaamujen kreikkalaista jogurttia juoksevan hunajan kanssa ei voi mikään voittaa.

Eri variaatioiden määrä on lukematon ja lisäämällä hedelmiä ja soseuttamalla aineet monitoimikoneessa avautuukin sitten terveellisten smoothie:ten maailma. Kokeilepa, niin et halua palata enää normi-jogurttien pariin!




Kerrothan kommenttikenttään omat aamiais- ja välipalavinkkisi sekä terveyshössötyksesi!


-Sanna-




7 kommenttia:

  1. Hei, hyviä ideoita! Olen myös miettinyt noita jukurttien sokerimääriä ja siksi annan lapsien syödä niitä vain noin 3-4 aamuna viikossa. Vois tietty koittaa, että kelpaisko tuo sekoittaminen rahkaan. Aloititko sinä antamaan ihan heti tuolla tavoin puolet-puolet vai oletko vähentänyt sokerijukurtin määrää vähitellen?

    Mysliä laitan itselleni jukurttiin, mutta eipä se oikein maistu lapsille.

    Taina

    VastaaPoista
  2. Hehee, kuulin tuon saman keskustelun =)
    Meillä syödään ihan normia Ingmannin ja Valion jogurttia, kohtuudella tosin. Myös mehua kuluu.

    VastaaPoista
  3. Arvostan todella, että joku äiti jaksaa huolehtia siitä mitä lapsilleen syöttää. Sokeria tulee ylenmäärin lähes kaikista tuotteista, siksi mielestäni on hyvä jättää kaupan mehut hyllyyn, esimerkiksi. Tottakai joskus meilläkin niitä juodaan, mutta itse en näkisi moista vaivaa sekoitella tuotteita, lopputuloksena kuitenkin aina sokeripommi.

    Olenkin ihmetellyt, että syökö Sanna sinun lapsesi noin paljon herkkuja, esimerkiksi jälkiruokia, kun täällä mainostat? On varmasti aavistuksen pullukka?

    Etenkin kun nykypäivänä lapsetkin viihtyvät mieluusti sisällä, liikuntaharrastukset ovat "out", niin entistä enemmän pitäisi mielestäni kiinnittää huomiota lasten syömisiin. Haitalliset vaikutukset, kuten DM sekä verisuonitaudit näkyvät vasta vuosienkin päästä. Anna Perholle plussat.

    VastaaPoista
  4. Miten noista valmissokerilitkuista tulee muka terveellisempiä, jos ne blandaa vedellä..? Ei ne sokerit tai hammaskiilteisiin käyvät hapot siitä mihinkään häviä. Ja jos jano on, niin sitten juodaan vettä.

    Mutta teillähän muutenkin näytetään lapsille "esimerkkiä" noiden juomien suhteen. Joka aterialla viiniä, aamupäivällä viiniä - ja ruokaa laittaessakin pitää olla ns. ruoanlaittoviini josta päästään sitten kivasti niihin varsinaisiin ruokaviineihin jälkiruokaviineineen... Hyvä ruoka ja hyvä viini kuuluvat totta kai yhteen, mutta en haluaisi omille lapsilleni näyttää mallia jossa sitä ruokaa ei saa edes aikaiseksi ilman että se lasi on siinä vieressä.

    Miksi muuten teillä syödään aina dinnereitä eikä illallista? Aamiainen ei kuitenkaan ole breakfast tai lounas lunch? Vähän on johdonmukaisuus nyt hukassa... :D

    VastaaPoista
  5. Moi Sanna ja Joa!

    Mä kuulun myös tuohon blandaajien heimoon. Tosin tuoremehua jatkan marjoilla enkä vedellä :)
    http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2014/09/mamma-mia-mika-paiva.html

    Blenderi on meillä ajoittain kovassa käytössä ja jääkaapissa on aina sekä maustamatonta että makujugurttia, joita koko perhe sekoittaa tottuneesti puolet ja puolet.

    Jugurttia on helppo valmistaa itsekin tällä ohjeella: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2013/09/itsetehty-jogurtti.html

    Smoothieita meillä on syntynyt jos jonkinlaisia, esim tämä oli huippuhyvää:
    http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2014/06/vihersmoothie-goes-pehmis.html

    Tykkään lukea tätä teidän blogia ja vinkkejä on kertynyt kokeiltavaksi roppakaupalla. Keep up the good work!

    T Suski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivoista kommenteista Suski! Heh, kiva kuulla että laimennukset on muuallakin käytössä.
      Mekin tykkäämme lukea Sinun blogiasi. Ja onnittelut vielä palkinnosta!!!

      Poista
  6. Joo. Hölmöläinen sekottaa sokeria ja sokeria ja kuvittelee että siitä syntyy vähemmän sokeria. Hihii.

    VastaaPoista