lauantai 21. helmikuuta 2015

Vasikanmaksaa a la Safka


Vasikanmaksan saatavuus on meillä aika rajallista, löysin sitä tällä kertaa Lidl:n pakkasesta (näitä Hansin suosittelemia premium sarjan tuotteita joita kampanjanomaisesti myydään erinä). Inspiraation lähde tälle annokselle juontaa juurensa noin 20 vuotta taaksepäin. Olimme herrojen kanssa kokoontuneet maistelemaan sarjan viinejä ja päädyimme ex tempore lähteä sen jälkeen syömään kimpassa. Silloisen ravintola Safkan luvalla saimme pientä korvausta vastaan tuoda mukanamme jo avatut pullot.

Ravintola Safkassa söin ekaa kertaa elämässäni lampaan maksaa joka tarjoiltiin suunnillen niin kuin nyt valmistin tämän vasikan maksan. Muistan annoksen olleen todella herkullinen ja maistaneeni erästä eleganteimpaa viiniä koskaan; Chateu Haut-Brion 1983. Mahtaisko joku 2000-luvun alun Ch H-B maistua nyt yhtä hyvältä? 


Vasikanmaksapalat kuivataan nesteestä...



.. ja suikaloidaan



.. jotta niihin saadaan kuumalla pannulla nopeasti mukava paistopinta ja jäävät sisältä silti aavistuksen roseeksi. Valurautapannu on minusta tässä ehdoton. Maustoin vain suolalla ja pippurilla.



 Salaattia kylkeen



Annos kootaan jasmiiniriisipedille. Maksasuikaleiden ja riisin päälle valutetaan valkusipulivoisulaa ja annos viimeistellään persilja hakkeluksella ja sitruunamehulla.



Erittäin hyvää ja hävis myös poikien lautasilta vauhdilla. Maksaa pelätään aivan turhaan - huolella valmistettuna se on todellista herkkua ja varsin edullista sellaista.



Ruoan kanssa nautin pari lasia hyvää spätburgunderia. On sääli että tällaisilla viineillä on niin vähän kysyntää suomen markkinoilla ja tarjonta siksi todella suppea.  

Tämä viini on kotoisin Pfalz:sta, Höllen tarhalta ja sen on tuottanut nuorekas viinitalo Bergdolt-Reif&Nett (lisätietoja viinistä tästä). Viini on sellaisenaan melko hapokas ja olemukseltaan kuivan puolukkainen. Nämä ovat juuri sellaisia ominaisuuksia, jotka hyvältä "maksaviiniltä" voi toivoa. Ruoan kanssa viini pehmeni oleellisesti ja siihen tuli myös täyteläisempi olemus.


-Joa


2 kommenttia:

  1. Aih, ku näyttää hyvältä, ei ihme, että pojatkin tykkäsivät! Kauhea nälkä istua täällä luennolla. Onneksi kohta "maukas" 1,80 e maksava linjastolounas. Eilen söin täällä ruispuuroa…. No onneksi muutaman tunnin päästä pääsen sinne mukaan kokkeilemaan <3

    -Sanna-

    VastaaPoista