lauantai 10. tammikuuta 2015

Espanjalainen munakas ja lammasta kahdella tavalla


Lauantai-illan dinnerimme oli tänään lähes kokonaan Joan käsialaa, josta nautin todella työntäyteisen opiskeluperjantain ja -lauantain jälkeen. Olin siis onneni kukkuloilla kun pääsin lähes valmiiseen pöytään. Minun panokseni aiemmin tehdyn jälkkärin lisäksi oli ainoastaan  vinaigrette pinaatille  =)

Ateriassamme ole sekä lampaan paahtopaistia että puolikkaita kyljyksiä. Lisäkkeenä oli ihanan mausteinen munakas ja raikasta pinaattia.



Paahtopaistit laitettiin uuniin vain pienen pintakypsytyksen jälkeen.



Ja sitten munakas pannulle kypsymään.




Munakkaan täytteessä oli Tammisaaren herkkutatteja, paahdettuja pinjansiemeniä, kaltattua paprikaa, nippu Rucolaa sekä keitettyä siikliä siivutettuna.



Sitten täyte munakkaan päälle.



Lampaan kyljykset huoneenlämmössä odottamassa pannuun pääsyä.




Pinaattipeti Vinegretissä ja päällä hieman Furikake siemeniä.



Munakas sen jälkeen kun se oli hautunut uunissa sopivan kiinteäksi.



Kyljykset pannulla sillä välin kun paahtopaisti tekeytyi uunissa.




Annokseen lisättäväksi oli myös valkosipuli-yrtti -voita.




Juomana tällä kertaa erään ranskalaisen tutun lähettämä näyte: pienen tuottajan, Domaine de La Chapellen todella herkullinen Gigondas. Tämä mielestäni hieman unohdettu ja aliarvostettu appelaatio tuottaa usein mukavan täyteläisiä ja hieman helpommin lähestyttäviä (lue, nopeammin kypsyviä) viinejä kuin enemmän arvostetut Rhonen alueet.
Tämä viini on niinkin tuore kuin vk 2013 ja voittopuolisesti grenachea 60% ja sitten 30% Syrahia ja loput mourvedrea.
Täytyy sanoa että todella herkullinen, tasapainoinen ja hyvin tehty viini. Erittäin hyvä yhdistelmä ryhtiä ja lähestyttävyyttä (hilloa); nam nam.


Jälkkäriiksi muodostui jo aiemmin tehty kinuskitartaletti sekä Lidl Deluxe -sarjan mainiota Pistaasijäätelöä ja pakastemansikoista ja mansikkalikööristä äkkiä pyöräytetty Mansikkamelba.


-Sanna ja Joa-

6 kommenttia:

  1. Moi!

    Ihanan näköisiä ruokia teette, mutta pistää silmään tuo TODELLA runsas lihansyönti. Suositushan on se muutama sata grammaa viikossa ja noilla kokkailuilla se menee teillä kyllä kirkkaasti yli... Miksi vaikkapa jo itsessään ruokaisan espanjalaisen munakkaan ohella tarvitsee olla vielä kaksi satsia lihaa? Tai miksi maittava risotto kaipaa "kyytipojaksi" pihvin?

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommanteista! Helposti aika lihaisan kuvan voi saada viikonlopun annoksistamme. Meissä (kahden perheen ihmisissä) on aika eri tavalla lihaa syöviä. Itse en syö sitä varmaan edes sitä 300 grammaa / vko, mutta nuo kasvavat miehenalut kyllä sitten rutkasti enemmän. Esim tässä annoksessa oli kyllä jo lähes 150 g / henki lihaa kun nuo molemmat laskee yhteen. Tavallinen annoskoko (esim. nuo ankka-annokset) on ollut noin 100 g / henki. Itse syönkin arkipäivät lähes pelkkää kasvisruokaa ja juuri esim. risotto on tosiaan aivan mainio ilman lihaa mutta usein siis teinien viikonloppua on lihalla "juhlistettu" ja kuvassa näkyy aina se ruokaisin annos.

    Joan kala- ja äyriäisallergia valitettavasti hieman kaventaa blogiamme, koska harvoin jaksan tänne kirjoittaa vain itselleni tekemistäni äyriäisruuista (toki niitäkin täältä välillä löytyy).

    Sanna

    VastaaPoista
  3. Hello,

    ....puhumattakaan tosta alkoholimäärästä. Aika reilusti käytätte arkenakin alkoholia. Ette varmaan pystyisi tipattomaan tammikuuhun, saati tästä 100 pv ilman viinaa ;)

    VastaaPoista
  4. Hei,
    Emme tosiaankaan vietä tipattomia pidempiä jaksoja ja kyllä, aina kun kokkaamme kuuluu siihen jokin sopiva viini. Määrä tosin voi olla 12 cl tai allekin, mutta aina haluataan ruokaan sopiva matchi. Sen sijaan ilman viinaa olemme lähes jatkuvasti =)

    Sanna

    VastaaPoista
  5. Mihin se viinin loppu sitten menee? Viemäriin tuskin :)

    Hienonnäköisiä annoksia, mutta kattaus on usein kömpelön - suttuisen ja arkisen näköinen. Itseäni häiritsee lisäksi kirjoitusvirheet, joita on tekstissäsi huomattavan paljon. Käytät paljon lainasanoja englanninkielestä; dinneri, matchi jne... Se ei ole eleganttia, mihin selvästi tyylilläsi kuitenkin pyrit.
    Värikästä ja tuhtia kevättä teille :)

    VastaaPoista
  6. Minua myös hieman ärsyttää tuo jatkuva lainasanojen käyttö, kun saman asian voisi sanoa ihan suomeksikin. Miksi pitää käyttää termiä "dinneri" kun voisi puhua ihan vaan illallisesta? Tai viini "matchaa" ruoan kanssa? Nuo lainasanat synnyttävät lähinnä koomisen ja ennen kaikkea yliampuvan vaikutelman.

    VastaaPoista