keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Keskustelua salaateista


Tämän kirjoituksen tarkoitus on herättää keskustelua salaattien käytöstä ja toivottavasti kommentoitte omia kokemuksianne. 

Pesettekö te salaatteja, joita käytätte? Ja jos, niin mitkä niistä ja miten? Itse en pese koskaan salaatteja, koska inhoan sitä vetisyyden tuntua mikä siitä seuraa ja mielestäni se on aikaa vievää puuhaa. Toki pidän ruukut huolella pystyssä kauppakorissa enkä käytä sellaisia salaatteja, jotka ovat multaisia.

Salaateista saa kuitenkin kuulemma suhteellisen paljon esim. vatsainfektioita ja siksi asia välillä mietityttää vaikka meille ei niitä ole kohdalle osunut.  Viime aikoina on julkisuutta saanut väitöstutkimus Yersinia-bakteerista. Siinä kerrottiin sen oikein muhivan mm. salaateissa ja kestävän jopa jääkaapin kylmyyttä. Meillä on lähipiirissä pahin mahdollinen kokemus Yersinia-bakteerin aiheuttamasta yleisinfektiosta vuosien takaa.





Toinen välillä pohtimani asia salaateista on meidän suuri pinaatin ja Rucolan käyttö. Ne kun kypsentämättömänä syötynä sisältävät aimo annoksen nitriittiä. 

Kaikki vinkit ovat oikein tervetulleita!

-Sanna-

6 kommenttia:

  1. Hei, samaa itsekin väillä pohdin, joten mielenkiintoinen keskustelun avaus! En pese suomalaisia, ilman torjunta-aineita viljeltyjä, ruukussa kasvavia salaatteja (olen muistaakseni kuullut jostain kasvattajataholta, ettei niitä tarvitsekaan pestä, jos eivät ole multaisia). Jos ovat ulkomaisia, niin kuin esim sellaiset muovilaatikossa ostettavat pinaatit/rucolat, niin ne pesen aina. Joskin, rucolan ostan kyllä aina kotimaisessa ruukussa. Inhoan myöskin sitä pesemisestä tulevaa vetisyyttä.

    Muut vihannekset pesen aina hyvin, ja esim. sitrukset, joiden kuoriraastetta tulee ruokaan, pesen tiskiaineella. Kaupan sienet harjaan/puhdistan silmämääräisesti. Niissä vetisyys ei myöskään miellytä.

    VastaaPoista
  2. Suosittelen salaatin pesua ja kuivausta. Salaattikuivuri tai -linko on oikeasti tarpeellinen ja ihana keittiöväline! Terkkuja lähettää 002.

    VastaaPoista
  3. Minulle ei tulisi mieleenkään laittaa pesemättä tarjolle mitään, mistä tiedän näitä mainitsemiasi tutkittuja asioita. Salaatit, pinaatit ym vihreät pesen juoksevan veden alla jo pelkästään siitä syystä, koska ne usein kulkevat "monien käsien kautta".

    On aikamoinen ristiriita kirjoittaa, että tunnet asioita, olet jopa väitöskirjasta kuullut (kannatta muuten tutustua siihen SISÄLTÖÖN ihan oikeesti, niin ehkä myös toimintatapasi muuttuu :), mutta et ota niitä todesta. Kai kasvavat lapsennekin syövät nitriitit ym haitalliset aineet?
    Oletko ehkä itse tupakoija? Eli olet kuullut haitoista, mutta tutkitut asiat eivät saa sinussa mitään aikaan.

    Se, että on muitakin infektioiden aiheuttajia, kun mainitsemasi Yersinia, on minulle ainakin iso syy pestä kaikki vihreäkin. "Sitten on myöhäistä rypistellä, kun ripulit on housuissa". Eli minä pesen vihanneksetkin ja kuivaan hennosti talouspaperiin. Eivät todellakaan tule vetisiksi, jos ovat alkujaan laadukkaita ja sitten niitä on turvallista syödä.

    VastaaPoista
  4. Minäkään en pese kotimaisia salaatteja. Olen luottanut tässä salaatinkasvattajien (Kauppapuutarhaliitto) jakamaan tietoon:
    "Pitääkö salaatti aina pestä?
    Ei. Mutta ei siitä haittaakaan ole."

    Lähde: http://www.puhtaastikotimainen.fi/?id=19

    Näin on porskutettu kohta viisi vuosikymmentä!
    (ulkomaiset, muoltaiset ja muut vihannekset pesen kyllä)

    VastaaPoista
  5. Hei ja onpa hauskaa keskustelua ja erilaisia mielipiteitä!

    Itse käytän usein kerällä olevaa ulkolaistakin jäävuorisalaattia enkä koskaan pese sitä. Kääräisen vaan roskiin päälimmäiset lehdet. Eipä ole ruokamyskytyksiä tai muitakaan pöpöjä tullut. Vihannekset kuten tomaatit ja kurkut huuhtelen, elleivät ole menossa kypsennykseen.

    VastaaPoista
  6. Pesen salaatin yleensä aina ja kuivaan salaattilingolla. Se on oivallinen kapine. Rucolaa käytän jonkin verran sen pirtsakan maun vuoksi (tulee lapsuus ja suolaheinät mieleen), mutten juurikaan pinaattia raakana.

    VastaaPoista